Teden vseživljenjskega učenja


Začutite moč in radost učenja!

 

TEDEN VSEŽIVLJENJSKEGA UČENJA (TVU)

- Uradni termin: 10. maj - 19. maj 2019

- Širši termin:     10. maj - 30. junij 2019

 

Teden vseživljenjskega učenja (TVU) je najvidnejša promocijska kampanja na področju izobraževanja in učenja v Sloveniji. S projektom opozarjamo na vseprisotnost pa tudi pomembnost učenja – v vseh življenjskih obdobjih in za vse vloge, ki jih posameznik v svojem življenju prevzema.


Letošnje leto TVU praznuje svojo 24. obletnico in se je uveljavil kot množična prireditev, na kateri se v mesecu maju in juniju povezujejo raznovrstni izvajalci izobraževanja in učenja ter udeleženci vseh generacij - od otrok  v vrtcih in šolah preko študentov, delovno aktivnega prebivalstva vse do starejših v tretjem življenjskem obdobju.

S prireditvami TVU razvijamo pozitiven odnos do vseh oblik, različnih vsebin in poti učenja ter pomagamo pri uresničevanju nacionalnih in evropskih strategij na področju izobraževanja.

 

Organizator tokratne slovesnosti Nacionalno odprtje TVU 2019, na kateri bodo podeljena priznanja za promocijo učenja in znanja odraslih 2018, je Ljudska univerza Kranj, dolgoletni območni koordinator TVU, na kar smo še prav posebej ponosni.

 

Prireditev, ki bo 10. maja, ob 11. uri v Letnem gledališču Khislstein, pripravljamo v sodelovanju z Andragoškim centrom SlovenijeGorenjskim muzejem ter Zavodom za turizem in kulturo Kranj. Pokrovitelj dogodka je župan Mestne občine Kranj, g. Matjaž Rakovec.

 

Sodelujemo tudi v vseslovenskih akcijah, kjer lahko pripadniki različnih generacij sodelujete na področju, ki vam je še posebej pri srcu:
 

13.5.2019 Moč in radost učenja:  Vsebinsko ozadje te akcije je nadgrajeni Manifest za učenje odraslih v 21. stoletju. Manifest je izdalo Evropsko združenje za izobraževanje odraslih v Evropi (EAEA).

V dopoldanskem času bomo predstavljali  nadgrajeni Manifest za učenje odraslih v 21. stoletju po ulicah Kranja.

 

 

14.5.2019 Mi vsi smo en svet:  Skupina udeležencev tečaja angleščine Univerze za starejše pri Ljudski univerzi Kranj se bo preko video konference povezala s skupino udeležencev tečaja angleščine iz mesta Plunge v Litvi. Pripravili bodo kratko predstavitev sebe in obeh mest.

 

 

17.5.2019 Kakovost ustvarjamo vsi: S to pobudo želimo različne ciljne skupine ozavestiti o pomembnosti stalnega dela na področju kakovosti pri tem, ko razmišljamo, kakšni si želimo biti, kadar ugotavljamo, kakšni smo, in ko iščemo odgovore na vprašanje, kako smo lahko še boljši.

K3  Klepet z udeleženci in sodelavci LUK o procesih presojanja kakovosti ob jutranji kavici ter razstava o spremljanju, presojanju in izboljševanju kakovosti na LUK.

 

 

29.5.2019 ob 9.00  Dediščina preteklosti je dota prihodnosti: V letu 2019 je luč sveta ugledala drobna knjižica Lončkarji, Bitnje skozi čas. O razvoju lončarstva, pomenu in usihanju obrti ter tudi o posameznikih, ki ohranjajo to tradicijo, se boste lahko v živo pogovarjali z avtorjem Jankom Projem.

 

 

29.5.2019 ob 9.00  Planinstvo kot način življenja – Za vključujočo družbo: Pohod na Štefanjo Goro

Podali se bomo na Štefanjo goro, na kateri stoji cerkev svetega Štefana. Zbor: parkirišče pred nekdaj samostansko sedaj župnijsko cerkvijo v Adergasu.

Prosimo, da svojo udeležbo potrdite na e-naslov tvu@luniverza.si ali po telefonu 04 208 48 00

 

 

27.5. – 31.5.2019 Dan starejših – Čili, zdravi, informirani in dejavni: S pobudo želimo ozavestiti predvsem starejše o pomembnosti vseživljenjskega učenja, pripravili bomo predstavitev različnih dejavnosti za starejše na LUK:

27.5.2019 od 17.30 do 18.30 - Psihologija za vsak dan

28.5.2019 ob 9.00 – Sprehod s filozofijo

31.5.2019 od 9.00 do 10.30 - Kiparka in slikarka Elsa Kastl Obereigner (1884–1973)

 

 

20.6.2019 ob 10.15  Dediščina preteklosti je dota prihodnosti: Branje poezije Neže Maurer (Dom Taber – Cerklje)
Na voljo je preko 130 priložnosti za pridobivanje znanj, spretnosti in veščin ter druženja na področjih:

•            tehnika in tehnologija
•            kulturna zavest in izražanje
•            sporazumevanje v tujih jezikih
•            delo in zaposlovanje
•            vrtnarjenje
•            gibanje in sprostitev
•            igra in prosti čas
•            spletna orodja
•            likovno ustvarjanje
•            glasbeno izražanje
•            zdravje
•            osebna rast
•            demenca
•            ročna dela


Dogodki so dostopni resnično vsem, saj so BREZPLAČNI. Zato kar pogumno izkoristite priložnosti!
 

Knjižica TVU 2019 s programom prireditev v elektronski obliki.


Območni koordinator TVU je Ljudska univerza Kranj, ki vam od 16. 5. do 31. 5. 2019 nudi  10% TVU popusta za vpis v kateri koli izobraževalni program v izobraževalnem letu 2019/2020.

Prepričani smo, da vas bo zanimiv in pester program privabil k aktivni udeležbi.

Pridobivanja raznolikih znanj in spretnosti, spoznavanja novih ljudi in širjenja obzorij skupaj z vami se že veselimo.


Ljudska univerza Kranj in izvajalci

 

                               

 

 

 

 

 

 

 

Kontakt TVU:

Karmen Kosem
04 280 48 19
tvu@luniverza.si