Pomočnik / pomočnica kuharja / kuharice
Usposabljanje za pomočnika/pomočnico kuharja/kuharico je namenjeno vsem, ki bi se želeli usposobiti za uspešno opravljanje pomožnih del v kuhinji (čiščenje živil, priprava prilog, solat, sladic,…). Imate izkušnje, znanja s področja kuhanja in dela v kuhinji, pa nimate ustreznega certifikata?
Kot pomočnik kuharja se lahko zaposlite v vseh vrstah kuhinj po restavracijah, hotelih, šolah, vrtcih…
Usposabljanje poteka v skladu s Katalogom strokovnih znanj in spretnosti za poklicno kvalifikacijo Pomočnik / pomočnica kuharja / kuharice. Po zaključenem usposabljanju boste dobro pripravljeni za vključitev v postopek pridobivanja certifikata NPK.
Kako bo potekalo usposabljanje?
Vsebina
- čiščenje živil,
- priprava živil za hladne začetne jedi,
- priprava živil za tople začetne jedi,
- priprava juh, jušnih zakuh, vložkov, enolončnic,
- priprava prilog,
- priprava zelenjavnih jedi,
- priprava solat,
- priprava preprostih sladic,
- priprava servirne posode,
- priprava hitre hrane,
- priprava pic,
- higiena in urejenost kuhinje.
Trajanje programa: 70 ur (20 ur teorije in 50 ur praktičnega dela). Teoretičnemu delu usposabljanja sledi delo v kuhinji 2-3 krat tedensko. Izvajali ga bodo predavatelji z bogatimi izkušnjami.
Informacije o postopku preverjanja in potrjevanja (NPK)
Vrsta programa: Pomočnik / pomočnica kuharja / kuharice
Raven kvalifikacije: (III)
Strokovna znanja in spretnosti: glej poklicni standard Pomočnik / pomočnica kuharja / kuharice in točko 11 Kataloga znanj.
Posebni pogoji, ki jih mora izpolnjevati oseba, ki želi pridobiti poklicno kvalifikacijo: ni posebnih pogojev.
Načini preverjanja strokovnih znanj in spretnosti
POTRJEVANJE
V postopku svetovanja kandidat pripravi osebno zbirno mapo, ki jo komisija ovrednoti in če je
kandidat v njej predložil verodostojna, veljavna in ustrezna dokazila o znanjih, spretnostih in
kompetencah iz poklicnega standarda, lahko:
- prizna vsebine poklicnega standarda v celoti,
- prizna vsebine poklicnega standarda delno in določi tista znanja, spretnosti in kompetence, ki jih bo preverjala,
- ne prizna nobene vsebine poklicnega standarda, ker kandidat ne dokazuje nobenih znanj, spretnosti in kompetenc iz poklicnega standarda, in bo preverjala smiselno celotni poklicni standard.
NAČINI PREVERJANJA
Praktično preverjanje in zagovor.
Renata Dobnikar
T: 04 280 48 16
renata.dobnikar@luniverza.si
Ne odlašajte,
vpišite se že danes
Vpis Vpis
Vpis
