Domači oskrbovalec za oskrbo starejših in oseb s posebnimi potrebami

 

Vpisujemo v novo skupino s pričetkom predavanj v oktobru.

 

Ali tudi vi oskrbujete in negujete starejšo ali invalidno osebo in ne veste kako se spopasti z naporom, pomanjkanjem časa ter izgorelostjo?

 

Pridružite se nam v programu usposabljanja domačih oskrbovalcev za oskrbo starejših in/ali oseb s posebnimi potrebami, ki vas bo opolnomočil z znanji o domači oskrbi in z dobrimi izkušnjami drugih domačih oskrbovalcev v podobnih situacijah.

 

Domača oskrba starejšega človeka ali osebe s posebnimi potrebami je zahtevno delo. V domovih za starejše skrbijo za oskrbovance osebe, ki so za oskrbo in nego starejših strokovno usposobljene in je to delo njihova poklicna izbira. Pri starejših ljudeh in pri osebah s posebnimi potrebami, ki živijo doma, vso potrebno oskrbo opravijo domači oskrbovalci ob svojem rednem delu. To delo jih izčrpava in večinoma ne dobijo od nikogar nobenega poduka, kako ostarelega ali osebo s posebnimi potrebami oskrbovati in negovati. Oskrbovanje bližnjega na domu na človeka vpliva telesno, čustveno, razumsko, duhovno, pa tudi finančno. Domači oskrbovalec občuti napor in doživlja nemoč, stisko in pomanjkanje časa za vse druge svoje obveznosti in interese. Zaradi nezadostne pomoči in znanja so preobremenjeni, kar vodi v njihovo izgorelost.

 

VSEBINA PROGRAMA

  • Modul 1: Staranje – prednosti in tegobe
  • Modul 2: Nega in oskrba
  • Modul 3: Varovanje zdravja domačega oskrbovalca ter okolja
  • Modul 4: Podporne službe in pomoč domačim oskrbovalcem

 

Trajanje programa: 30 ur

 

Ljudska univerza Kranj je v okviru Združenja izobraževalnih in svetovalnih središč Slovenije v projektu Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport Razvoj novih programov na področju splošnega izobraževanja odraslih za pridobivanje temeljnih kompetenc s poudarkom na ranljivih ciljnih skupinah razvila nov program z naslovom Domača oskrba starejših oseb in oseb s posebnimi potrebami.

 

Cilj programa je usposobiti osebe za opravljanje domače oskrbe, ki bodo zadovoljevale potrebe starejših in/ali invalidnih oseb po storitvah domače oskrbe z namenom izboljšanja kakovosti njihovega življenja in aktivnega vključevanja v družbeno življenje. Udeležencem bodo nova znanja omogočala lažje obvladovanje situacije, v kateri so se znašli, manj stresno življenje, večjo informiranost, večjo samozavest in samostojnost.

Svetovanje:

 

 

 

Renata Dobnikar
T: 04 280 48 16

renata.dobnikar@luniverza.si

 

Prijava
 

 

Cenik