Skoči na glavno vsebino

Domači oskrbovalec

Pridružite se nam v programu usposabljanja domačih oskrbovalcev za oskrbo starejših in/ali oseb s posebnimi potrebami, ki vas bo opolnomočil z znanji o domači oskrbi in z dobrimi izkušnjami drugih domačih oskrbovalcev v podobnih situacijah.

Domača oskrba starejšega človeka ali osebe s posebnimi potrebami je zahtevno delo. V domovih za starejše skrbijo za oskrbovance osebe, ki so za oskrbo in nego starejših strokovno usposobljene in je to delo njihova poklicna izbira. Pri starejših ljudeh in pri osebah s posebnimi potrebami, ki živijo doma, vso potrebno oskrbo opravijo domači oskrbovalci ob svojem rednem delu. To delo jih izčrpava in večinoma ne dobijo od nikogar nobenega poduka, kako ostarelega ali osebo s posebnimi potrebami oskrbovati in negovati. Oskrbovanje bližnjega na domu na človeka vpliva telesno, čustveno, razumsko, duhovno, pa tudi finančno. Domači oskrbovalec občuti napor in doživlja nemoč, stisko in pomanjkanje časa za vse druge svoje obveznosti in interese. Zaradi nezadostne pomoči in znanja so preobremenjeni, kar vodi v njihovo izgorelost.

 

Vsebina 

  • Modul 1: Staranje – prednosti in tegobe
  • Modul 2: Nega in oskrba
  • Modul 3: Varovanje zdravja domačega oskrbovalca ter okolja
  • Modul 4: Podporne službe in pomoč domačim oskrbovalcem

 

Ljudska univerza Kranj je v okviru Združenja izobraževalnih in svetovalnih središč Slovenije v projektu Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport Razvoj novih programov na področju splošnega izobraževanja odraslih za pridobivanje temeljnih kompetenc s poudarkom na ranljivih ciljnih skupinah razvila nov program z naslovom Domača oskrba starejših oseb in oseb s posebnimi potrebami.

Cilj programa je usposobiti osebe za opravljanje domače oskrbe, ki bodo zadovoljevale potrebe starejših in/ali invalidnih oseb po storitvah domače oskrbe z namenom izboljšanja kakovosti njihovega življenja in aktivnega vključevanja v družbeno življenje. Udeležencem bodo nova znanja omogočala lažje obvladovanje situacije, v kateri so se znašli, manj stresno življenje, večjo informiranost, večjo samozavest in samostojnost.

Udeleženka Neža Kelc: "Na usposabljanju za domačega oskrbovalca nam je predavateljica s svojo strokovnostjo podala ogromno koristnih informacij, ki jih bom lahko uporabila tako doma, kot v službi. Usposabljanje je prehitro minilo, potrebovali bi več ur za praktično delo. Priporočam vsem, ki imajo v svoji bližini gibalno ovirane osebe."

 

Obseg: 30 pedagoških ur

Lokacija: Ljudska Univerza Kranj

Vpisi potekajo od 15. 1. 2024 naprej.

Vpišete se lahko osebno na Ljudski univerzi Kranj ali nas pokličite na 04 / 280 48 00 oz. nam pišite na informator@luniverza.si

 

 

 

Dodatne informacije:

Ne odlašajte,
vpišite se že danes

Vpis Vpis Vpis