Skoči na glavno vsebino
Zelena linija znanj

Zelena linija znanj

 

Sanjate o pridelavi lastne zelenjave in zelišč, a nimate vrta?

Že imate svoj sadovnjak? Bi ga želeli pomladiti?

Se želite na vrtu ali terasi zaščititi pred nadležnimi komarji in mušicami brez uporabe kemikalij?

Vas zanima, kako postati neodvisni proizvajalec lastne električne energije?

Želite ustvariti lastno, naravno kozmetiko, ki bo idealna za vašo kožo?

 

Vse to in še več boste spoznali na praktičnih delavnicah Zelene linije znanj:

  • Urbani vrt na vašem balkonu in Sonaravno vrtnarjenje
  • Zeliščni vrt in Za vsak mrčes rož'ca raste
  • Eno jabolko spoznanja na dan - vse o sadjarstvu
  • Samooskrbne elektrarne – Zeleni vir energije za vaš dom!
  • Moč deževnice
  • Zero waste pojedina / Kako uporabiti ostanke hrane
  • Eko čistila
  • Eko kozmetika

 

 

Samooskrba

1. Urbani vrt na vašem balkonu in Sonaravno vrtnarjenje

Urbani vrt na vašem balkonu

Sanjate o pridelavi lastne zelenjave in zelišč, a nimate vrta? Ustvarite svoj zeleni kotiček kar na vašem balkonu. Udeležite se delavnice in spoznajte, kaj in kako lahko kar sami gojite doma - od zelišč, kot so bazilika, meta in rožmarin, do različnih vrst zelenjave in manjših sadnih dreves. Je vaš balkon majhen? Spoznajte, kako ga opremiti s policami in stojali, da boste imeli vedno pri roki sveže začimbe in zelenjavo ter uživali v pripravi lastnih svežih pridelkov. Ne glede na velikost vašega balkona boste presenečeni, kako enostavno lahko ustvarite svoj lastni urbani vrt ter tako izboljšate kakovost življenja v mestu.

Sonaravno vrtnarjenje

Sonaravno vrtnarjenje je pristop, ki združuje najboljše prakse tradicionalnega vrtnarjenja z naravnimi procesi in trajnostnimi metodami.

Na predavanju boste spoznali, kako ustvariti vrtove, ki so v sožitju z okoljem, koristijo življenjskim procesom v naravi ter ohranjajo biotsko raznovrstnost. Izvedeli boste, kako uporabljati naravne vire, kot so kompost, organska gnojila in naravna škropiva, ter tako zmanjšati uporabo kemikalij v vrtnarskem procesu.

Naši strokovnjaki vam bodo predstavili nasvete za zmanjšanje porabe vode z uporabo namakalnih sistemov, ki so prijazni do okolja, ter vam pokazali, kako izkoristiti deževnico za zalivanje rastlin. Poleg tega boste izvedeli, kako vzpostaviti ravnotežje v vrtu z uporabo avtohtonih rastlin ter privabiti koristne žuželke, kot so čebele in metulji, ki bodo pripomogli k opraševanju in preprečevanju škodljivcev.

Predavanje o sonaravnem vrtnarjenju je namenjeno vsem vrtnarskim navdušencem, tako začetnikom kot izkušenim vrtnarjem, ki želijo svoje vrtove spremeniti v trajnostne oaze. Pridružite se nam in se naučite ustvariti čudovite vrtove, ki so skladni z naravo ter hkrati prispevajo k ohranjanju okolja.

Pohitite in si zagotovite svoje mesto na predavanju o sonaravnem vrtnarjenju ter se podajte na pot trajnostnega vrtnarjenja že danes!

Trajanje: 3 šolske ure

 

2. Zeliščni vrt in Za vsak mrčes rož'ca raste

Zeliščni vrt

Ali si želite ustvariti svoj mali vrtiček poln svežih in aromatičnih zelišč? Potem je to predavanje kot nalašč za vas.

Zeliščarica vas bo popeljala skozi vznemirljiv svet zeliščnih vrtov. Naučili se boste, kako izbrati pravo lokacijo za svoj zeliščni vrt, katera zelišča so najprimernejša za gojenje v različnih pogojih ter kako jih posaditi in vzdrževati, da bodo rasla zdrava in bujna. Nimate svojega vrta? Zeliščni kotiček si lahko uredite tudi na balkonu ali okenski polici.

Med predavanjem boste spoznali številne nasvete in trike za uspešno gojenje zelišč, vključno z optimalnim zalivanjem, gnojenjem, obrezovanjem in preprečevanjem bolezni. Izvedeli boste tudi, kako pravilno kombinirati zelišča, da ustvarite čudovite vrtnarske kompozicije ter kako jih uporabiti v kulinariki, zdravilstvu in kozmetiki.

Ne glede na to, ali ste začetnik vrtnar ali izkušen vrtnar, bo to predavanje odlična priložnost za pridobitev novih idej za vaš zeliščni vrt. Poleg tega boste imeli priložnost postaviti vprašanja naši strokovnjakinji in se pogovarjati z drugimi strastnimi vrtičkarji.

Pridružite se nam in odkrijte čarobnost zeliščnih vrtov!

Za vsak mrčes rož'ca raste

Ali se nenehno borite z nadležnim mrčesom, ki vdira v vaše prostore? Se želite na vrtu ali terasi zaščititi pred nadležnimi komarji in mušicami brez uporabe kemikalij?

Vabljeni na delavnico, kjer boste spoznali zelišča, dišavnice in okrasne rastline, ki sproščajo tako močan vonj, da se jim insekti raje izogibajo. Naučili se boste, kako rastline pravilno izbrati in gojiti ter kako jih postaviti v vaše prostore ali okolico, da bodo učinkovito odganjale mrčes.

Pridružite se nam in odkrijte naravne načine za odganjanje mrčesa iz vašega doma ter ustvarite okolje, kjer bo mrčes ostal na varni razdalji.

Trajanje: 3 šolske ure

 

3. Eno jabolko spoznanja na dan - vse o sadjarstvu

Že imate svoj sadovnjak? Bi ga želeli pomladiti? Se še vedno sprašujete, kaj je zelena rez?  Mogoče ste se odločili, da vaš vrt poleg zelenjave potrebuje še kakšen slasten sadež? Potem se sigurno sprašujete: grmovnica ali drevo, kako najbolje izkoristiti prostor stara ali nova sorta jablane, kako naj sploh začnem, kaj pa, ko se pojavijo škodljivci,….?

Na predavanju boste izvedeli vse o grmovnicah in sadnem drevju, od priprave sadilne jame, sajenja, nege, naravnega škropljenja in gnojenja, obrezovanja in cepljenja. Strokovnjaki vam bojo razložili vse o starih sortah, spoznali pa boste tudi moderne sorte sadnega drevja.

Trajanje: 3 šolske ure

 

4. Samooskrbne elektrarne – Zeleni vir energije za vaš dom!

Si želite zmanjšati svoj vpliv na okolje in hkrati znižati svoje stroške energije? Vas zanima, kako postati neodvisni proizvajalec lastne električne energije?  Potem je samooskrbna elektrarna  rešitev, ki vam omogoča, da postanete samozadostni pri proizvodnji električne energije kar v udobju svojega doma.  Pridružite se nam na predavanju o samooskrbni elektrarni in spoznajte vse, kar potrebujete za korak v energetsko samozadostno prihodnost. Odkrijte potencial samooskrbne elektrarne in vzemite prihodnost energije v svoje roke!

Trajanje: 3 šolske ure

 

5. Moč deževnice

Pridružite se nam na izjemnem predavanju z naslovom "Moč deževnice", kjer bomo razkrili skrivnosti in neizmeren potencial tega naravnega vira. Ali ste se kdaj vprašali, kako izkoristiti deževnico na inovativen način ter prispevati k trajnostnemu življenjskemu slogu?

Slišali boste vse, kar morate vedeti o deževnici - od njenega nastanka, zbiranja, skladiščenja do njene uporabe v vsakdanjem življenju. Skupaj bomo raziskali prednosti uporabe deževnice in kako jo pravilno izkoristiti za namakanje vrta, pranje avtomobila, zalivanje rastlin ali celo za pitje.

Poleg tega boste iz prve roke slišali o uspešnih zgodbah in praktičnih primerih uporabe deževnice, ki so že spremenili življenje ljudi po vsem svetu. Ta predavanja so odlična priložnost, da se povežete z enako mislečimi posamezniki in spoznate lokalno skupnost, ki si prizadeva za trajnostno prihodnost.

Opomba: Predavanje je namenjeno vsem, ki jih zanima trajnostni razvoj, varčevanje z vodo in ohranjanje naravnih virov. Predznanje ni potrebno - pripravljeni smo odgovoriti na vsa vaša vprašanja.

Trajanje: 3 šolske ure

 

Zmanjševanje odpadkov

6. Zero waste pojedina / Kako uporabiti ostanke hrane (deli rastlin, ki so užitni in jih po navadi vržemo stran)

Poznaš tisto občutljivo ravnovesje med kuhanjem okusnih obrokov in skrbjo za naš planet? Kaj narediti iz zelenja pri korenju ali lupin rakcev? Če si radoveden/a in želiš odkriti, kako pripraviti okusne jedi brez nepotrebnih odpadkov, te vabimo na naše izobraževanje zero waste kuhanja! Skupaj bomo raziskovali kreativne načine recikliranja, uporabe ostankov hrane in uporabili naravi prijazne trike, da bomo zmanjšali svoj ekološki odtis. Pripravi se na čudovito popotovanje skozi kulinarične možnosti, kjer boš lahko užival/a v okusnih jedeh, medtem ko skrbiš za našo prelepo Zemljo. Pridruži se nam na tečaju zero waste kuhanja in postani del premika k trajnostnemu načinu življenja!

Trajanje: 3 šolske ure

 

Naravna čistila in kozmetika

 7. Eko čistila

Odkrijte moč narave s čistili naših babic

Si želite čist dom brez nevarnih kemikalij?

Za izdelovanje naravnih čistil lahko uporabite enostavne sestavine, ki jih po večini najdete v vaši kuhinji. Izdelava naravnih čistil je preprosta in cenovno ugodna.

Na delavnici boste spoznali različne sestavine, ki jih lahko uporabite pri izdelavi naravnih čistil. En izdelek bomo tudi praktično izdelali.

Število udeležencev: 6 – 10

 

8. Eko kozmetika

Iščete kozmetiko za telo, ki bo idealna za vašo kožo? Delavnica eko kozmetike je primerna za vse, ki si želite poskrbeti za svojo kožo na naraven in zdrav način. Spoznali boste, kako ustvariti lastno ekološko kozmetiko, ki je prijazna do vaše kože in okolja. Seznanili se boste s postopki izdelave mila, masažnih olj, solnih in začimbnih pilingov ter kopalnih soli.

V praktičnem delu bomo izdelali tudi en izdelek. S seboj prinesite prazno embalažo, da boste končni izdelek lahko preizkusili tudi doma.

Ne odlašajte, rezervirajte svoje mesto že danes.

 

Informacije o tečaju:

Trajanje: 8 delavnic, vsaka delavnica v trajanju 3 šolskih ur

Termin: 

Samooskrbne elektrarne - zeleni vir energije za vaš dom! oktober
Eko čistila  december
Moč deževnice  december
Eko kozmetika  december
Eno jabolko spoznanja na dan - vse o sadjarstvu januar
Urbani vrt na vašem balkonu in Sonaravno vrtnarjenje februar
Zero waste pojedina / Kako uporabiti ostanke hrane marec
Zeliščni vrt in Za vsak mrčes rož'ca raste april

 

Vpis: zbiramo prijave

Vpišete se lahko osebno na Ljudski univerzi Kranj ali nas pokličite na 04 / 280 48 00 oz. nam pišite na informator@luniverza.si

 

Cena:

  • sklop 8 delavnic: 180,00 EUR z DDV (udeležite se 8 delavnic, plačate jih 6)
  • udeležba na posamezni delavnici: 30,00 EUR z DDV