Skoči na glavno vsebino

Konferenca KR ZA starejše "Modro je biti zelen"

18. 4. 2024 smo v avli Mestne občine Kranj izvedli že 8. Konferenco KR ZA starejše. Letošnji naslov je bil »Modro je biti zelen«.

Za uvod sta nas pozdravila direktorica Ljudske univerze Kranj Mateja Šmid, ki je poudarila pomen izvedbe Konferenc KR ZA starejše v vseh letih in župan Mestne občine Kranj Matjaž Rakovec, ki nam je predstavil, na kakšen način Mestna občina Kranj skrbi za modro in zeleno.

V nadaljevanju so udeleženci spoznali nekaj zanimivih dejstev o varovanju okolja. Pridobivanje podnebnih znanj smo združili s pridobivanjem digitalnih znanj, saj so udeleženci na vprašanja v kvizu odgovarjali kar z aplikacijo v pametnih telefonih. Veste, koliko vode potrebujemo za proizvodnjo enih kavbojk? Ali pa, v kateri zabojnik odvržemo stiropor? Če vas ni bilo na Konferenci, sta tu odgovora na vprašanji: za proizvodnjo enih kavbojk je potrebnih kar 8500 litrov vode, stiropor, če je v manjših kosih, pa odvržemo v zabojnik za embalažo.

Udeleženci so aktivno sodelovali tudi v naslednji aktivnosti, in sicer so navedli, s katerim ravnanjem najbolj prispevajo k varovanju okolja. Največ jih je pomislilo na ločevanje odpadkov. Marsikdo pa tudi pobira smeti na ulici in v naravi, kompostira, kupuje čim manj plastike, varčuje z vodo in z električno energijo, uporablja javni prevoz in se vozi s kolesom.

Sledil je osrednji del Konference, in sicer predavanje dr. Renate Karba iz Umanotere, Slovenske fundacije za trajnostni razvoj, o tem, kaj lahko kot posamezniki naredimo za varovanje okolja. Ste vedeli, da z enim daljšim letalskim prevozom presežemo letno kvoto emisij toplogrednih plinov, ki pripadajo posamezniku? Kupujete premišljeno, popravite, kar je mogoče, ali podarite, česar ne uporabljate več? Poznate Kranvaj, KRsKOLESOM in Prostofer? Za konec nas je spodbudila tudi k aktivnemu državljanstvu.

Polni vtisov so udeleženci razmislili, kaj bodo od sedaj naprej na novo uvedli poleg tega, kako že skrbijo za okolje. Tu so njihovi odgovori:

Sledila je predstavitev študijskega krožka Zero waste krožnik, ki se osredotoča na raziskovanje prehranskih navad v lokalnem okolju, spodbujanje trajnostnih prehranskih navad in zmanjševanje odpadkov v gospodinjstvih. Veste, da smo v Sloveniji v letu 2022 zavrgli kar 150838 ton hrane, pri čemer je bilo kar 38 % hrane še užitne? Seveda v kuhinji ne moremo vsega uporabiti, lahko pa uporabimo veliko več, kot mislimo, le voljo, čas in znanje o tem potrebujemo.

Aljaž Ferencek nam je predstavil aplikacijo Krožnik, z uporabo katere bomo lahko tako zavrgli manj hrane kot tudi prihranili.

In ker za trajnost skrbimo tudi tako, da se razvijamo in pridobivamo nova znanja, smo udeležencem predstavili številne programe, namenjene starejšim, ki jih izvajamo na Ljudski univerzi Kranj.

Programi Ljudske univerze Kranj

Za konec smo še zaplesali.

Odhajali smo z zavedanjem o pomenu varovanju okolja in z novimi zamislimi, s katerimi ravnanji bomo odslej še bolj skrbeli za okolje.

Ostale novice

Vse novice

Ne odlašajte,
vpišite se že danes

Vpis Vpis Vpis